Het vaandel

Het oude vaandel was in de oorlog verdwenen.
Maar in 1960 bracht een ENKA chauffeur tot grote verbazing van iedereen, het vrijwel ongeschonden vaandel terug. De chauffeur had het vaandel in een cafeetje in Zuid-Frankrijk aangetroffen, waar het door Duitse officieren was achtergelaten. De kastelein gaf het vaandel spontaan mee, toen de chauffeur hem vertelde waar het thuishoorde.

 

Bron ‘Bewogen koper in Lombok’ Hans Kooger

Geschiedenis

De West Arnhemsche Muziek Vereeniging is in 1922 opgericht door een groep enthousiaste spoorwegmensen.

De beginjaren

Na een inzamelingsactie in de wijk kon de nieuwe muziekvereniging de eerste instrumenten aanschaffen. De WAMV zorgde vanaf de eerste jaren voor muziek, gezelligheid en ontspanning voor de Lombokkers. Ze speelden jaarlijks op ’Oranjedag’, op feestavonden en gaven uitvoeringen in de speeltuin of op de weide van villa Heijenoord. Voor het serieuze werk ging de WAMV op concours en behaalde daar mooie resultaten.
De repetities waren in het houten Vereenigingsgebouw ‘West-Arnhem’, beter bekend als ‘De Keet’. Uniformen waren in die tijd alleen weggelegd voor militaire kapellen of grotere gezelschappen. De ‘West Arnhemsche’ speelde in het zondagse pak met een glimmende pet.Na de oorlog

Toen de muzikanten van de WAMV terugkeerden na de evacuatie bleken veel instrumenten uit de huizen verdwenen. In de stad werd een tijdelijk orkest opgericht met muzikanten van verschillende verenigingen. Al snel speelde de fanfare weer op eigen kracht met eigen instrumenten. In 1947 werd het 25-jarig bestaan groots gevierd in ‘De Keet’. De vereniging groeide en breidde zich uit met een groep tamboers. Repeteren deed men inmiddels in de school aan de Alexanderstraat. In 1974 kreeg de WAMV het voormalig badhuis in handen en bouwde dit eigenhandig om tot ‘t Kluphuis’. Een aantal muzikanten speelde jarenlang met veel plezier in de boerenkapel ‘de Kluutenbouwers’. Later werd dit ‘de Nederrijnkapel’.
Nu spelen onze ‘Gladiolen’ jaarlijks in de carnavalsoptocht.